En søndag i året er det skikkelig ”bollefest”, og da fylles hvetebollene med
silkemyk krem med et hint av vanilje og friskt syltetøy, før de får et lett
melisdryss på toppen. Her får du Trine Sandbergs nydelige fastelavnsboller, hentet fra boka Trines mat 2.

F A S T E L A V N S B O L L E R
24 boller

Søt gjærdeig:

Trines mat 2

Det aller beste resultatet får du dersom du benytter en kraftig kjøkkenmaskin
med stor bakebolle og eltekrok. At deigen blir eltet lenge er nemlig
et must dersom den skal bli fin og smidig. Du kan lage søt gjærdeig uten
kjøkkenmaskin også, men da må du belage deg på en real treningsøkt.

  • Ca. 950 g hvetemel
  • 5 dl melk (ca. 25 grader)
  • 25 g gjær (gjerne rød type)
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • ca. 1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g smør, i terninger
  1. Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin
    med eltekrok og elt i 10 minutter.
  2. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter.
  3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving
    i ca. 1 1/2 time.
  4. Bak ut deigen og sett på bakepapirkledd bakebrett.
  5. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter.

Trines mat 2Ha deigen på melet underlag og del den opp i 24–32 biter, avhengig av hvor
store boller du vil lage. Trill til runde boller og fordel dem på 2–3 bakepapirkledde
bakebrett. La dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Det
tar ca. 45 minutter.
Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10–12 minutter. Avkjøles på rist.

Fyll:

  • kremfløte
  • sukker/melis
  • vaniljestang
  • syltetøy
  • melisdryss

Del de ferdigstekte bollene i to og fyll dem med vaniljekrem (stivpisket kremfløte
tilsatt litt sukker/melis og frøene fra en vaniljestang) og syltetøy. Sikt
over litt melis og server umiddelbart.

Foto: Trine Sandberg